Aiud
Aiud, pagina aiudenilor
judeţul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
menu
menu
 
fotolix.ro
 
:: FaceBook ::
esti Fan Aiud pe Facebook?
:: horoscop zilnic AiudOnline ::
Horoscop Zilnic AiudOnline
citeşte horoscopul pentru zodia ta
Horoscop oferit de ACVARIA
:: stiri aiudene ::
- Lansare de carte la Aiud;
- Comenteaza intrebarea saptamanii;
- Vot pentru Padurea Sloboda de langa Aiud;
- Piesa extraterestra de la Aiud;
- Primarul Josan, jos peste un an!;
- La Penitenciarul din Aiud cazarea, serviciile si ...;
:: imagini din aiud ::
galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline galeria foto AiudOnline
vezi galeria foto
:: carte de oaspeti ::
scrie în cartea de oaspeti
citeste mesaje
:: cazare în aiud ::
posibilităţi de cazare în aiud
Pensiunea "Mobis AL"
(Molnar); steasteastea stele
Pensiunea "Melinda";
Hostel "Două Sălcii";
... şi în zona aiudului
Rimetea (Torockó);
:: părerea ta contează ::
motivează votul tău aici | arhivă
:: parteneri media ::
- Ziarul Unirea;
- Monitorul de Alba;
- Empresa.ro - Stiri Alba;
vezi toţi partenerii;
:: site-uri partenere ::
- Robeni rent-a-car Cluj;
- Stiri Auto;
- Atracţii turistice în Romania;
- Traduceri;
- Cazare Alba Iulia;
:: newsletter/group AiudOnline ::
:: BitDefender QuickScan ::
:: Prognoză meteo Aiud ::
vremea-meteo.com

Cultura aiudeana - Fundatia "Inter-Art" Aiud

 
Fundatia Inter-ArtA fost înfiintata în anul 1998 în vederea bunei organizari a Taberei Internationale de Arta Plastica “Inter-Art” Aiud, una din principalele sale activitati.

Tabara Internationala de Arta Plastica “Inter-Art” Aiud a fost inaugurata in 1996, la initiativa artistului plastic aiudean Stefan Balog, în prezent presedintele Fundatiei “Inter-Art”. În zece ani de existenta, tabara a reunit 158 de artisti diferiti din 33 de tari de pe toate continentele lumii. A reusit sa se impuna atât pe plan national cât si international prin numarul mare de tari participante, multitudinea sectiunilor oferite (pictura, grafica, gravura, sculptura, arta foto-video, instalatie, design vestimentar) si prin programul sau complex. Este cotata ca una dintre cele mai importante tabere de creatie din Europa de Est.

Ca rezultat al taberei, s-au organizat la Aiud o serie de expozitii nationale si internationale - atât colective cât si personale.

În anul 1999, la initiativa lui Sorin Anca si Robert Lixandru - amândoi membri fondatori ai Fundatiei “Inter-Art”, s-a organizat prima editie a concertului TRANCE MIXION cu muzica compusa si redata pe calculator, reprezentând o premiera în domeniu. A urmat cea de-a doua editie în august 2000.

În cadrul editiei a III-a a taberei aiudene, la initiativa poetului Ioan Hadarig- director artistic al Fundatiei Inter-Art, s-a organizat o expozitie internationala de Mail Art cu tema: Teatrul, pictura si cuvântul, la care au participat cu lucrari artisti din 15 tari. În august 2000 se organizeaza împreuna cu redactia revistei Sfidari din Dachau (Germania) cea de-a doua expozitie de acest gen, cu tema Sfidari, participând cu lucrari artisti din 14 tari. Devenind o traditie, în fiecare an cu ocazia taberei se organizeaza o expozitie internationala de Mail Art.

La initiativa si prin demersurile Fundatiei “Inter-Art”, primavara anului 2000 aduce o binemeritata recunoastere municipiului Aiud, care primeste titlul de ORAS AL ARTELOR.

În august 2000, cu ocazia expozitiei de închidere a editiei a V-a a taberei aiudene au fost inaugurate Galeriile “Inter-Art”. Fiind sub tutela Fundatiei “Inter-Art”, aceste galerii au caracter permanent, cu deschidere spre promovarea adevaratelor valori si încurajând în mod deosebit tinerii. Pâna în prezent s-au organizat în aceasta galerie peste 60 de expozitii locale, nationale si internationale, atât personale cât si de grup.

În februarie 2001 s-a organizat la Muzeul Literaturii Române din Bucuresti o retrospectiva a taberelor aiudene într-o complexa expozitie cuprinzând 51 de lucrari din 21 de tari.

În martie 2001, Fundatia Inter-Art a organizat la Bombay (India) prima expozitie de arta româneasca cuprinzând 30 de lucrari a 10 artisti români. În iunie 2001 se organizeaza a doua sinteza a taberelor aiudene la Muzeul Naval din Istanbul (Turcia).

În august 2001, cu ocazia editiei a VI-a taberei, se realizeaza de catre Robert Lixandru clipul documentar Brâncusi-memorie 2001. Tot atunci se inaugureaza si festivalul de muzica SERILE AIUDENE.

A VII-a a tabara reuneste pentru prima data într-o singura editie reprezentanti de pe toate continentele lumii. Alexandru Mironov, secretar general al Comisiei Nationale a României pentru UNESCO viziteaza Aiudul cu aceasta ocazie, având o întâlnire cu conducerea fundatiei si cu artistii participanti.

În timp Fundatia “Inter-Art” si-a diversificat activitatile, publicând mai multe carti ale unor autori aiudeni. În mai 2003 a aparut si primul numar al revistei “Inter-Art”, o publicatie periodica de cultura si arta. Numarul 2 al revistei a aparut în luna august, o data cu editia a VIII-a a taberei aiudene care si în acest an a avut participanti de marca din 14 tari din Europa, America, Asia si Africa. Anul 2004 a marcat editia a IX-a a taberei aiudene cu 36 de artisti participanti din 13 tari si o noua expozitie Mail Art cu tema Hamlet.

În octombrie 2003 Fundatia “Inter-Art” a organizat o expozitie de arta româneasca la Galeria “Atelier the Artists” din Cairo (Egipt), iar în decembrie 2003 o expozitie internationala la Galeria “Shagun“, respectiv o expozitie personala semnata Stefan Balog la Galeria “Artists Centre” din Bombay (India).

În prezent, Fundatia “Inter-Art” detine relatii la diferite nivele cu artisti si organizatii similare din 50 de tari. A semnat acte de parteneriat cu Fundatia BETHLEN din Gyomaendröd (Ungaria), Fundatia DESIGN BUREAU din Bombay (India), Asociatia NAZARETH din Alba Iulia si Asociatia APARTE din Cluj Napoca. În anul 2004 se semneaza un act de parteneriat cu Primaria Municipiului Aiud si cu Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” din Aiud, în august 2005 un acord de parteneriat se stabileste cu Comisia Nationala a României pentru UNESCO.

Fundatia “Inter-Art” a stabilit ca unul din obiectivele sale principale sa fie cautarea de noi legaturi si întarirea celor prezente.

 
vizitati pagina Fundatiei“Inter-Art” la adresa: www.inter-art.ro
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB  
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2015 ::
FotoLIX  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |  Bijuterii Handmade  |  stock flash components  |
Like Us on Facebook